Vill du flytta till Malta? Du är mer än välkommen! Den här sidan har information om vad du måste göra innan du åker och när du är här.

Innan resan

Det finns ett par saker som det är bra att ha koll på innan man flyttar till Malta.

Adressändring: Om du redan har boende på Malta så kan du använda den adressen, men annars kanske dina föräldrar, syskon eller en god vän kan ta hand om eventuell post.

Försäkring: det är bra att kontakta försäkringskassan om du ska flytta utomlands, särskilt eftersom du får behålla många sociala rättigheter. Sedan bör du ansöka om ett så kallat EU-kort, vilket ger dig rätt till sjukvård inom EU i tre år.

Flyttanmälan: Skatteverket vill också att du anmäler din flytt om du ska bo och arbeta utomlands i över ett år, men det är många som inte vet om detta (och många som struntar i att göra det).

Bankreferens: Om du tänker öppna ett bankkonto på Malta så måste du ha en bankreferens på engelska från din svenska bank.

När du har landat

Maltesiskt e-ID-kort: Det elektroniska ID-kortet ger dig vissa fördelar, bland annat kan det krävas för att skaffa t.ex. internetabbonemang – och dessutom får du rabatt på bussen. Mer info finns på gov.mt.

Social Security Number: Motsvarigheten till ett Maltesiskt personnummer krävs om du ska jobba på Malta.

Öppna bankkonto: Öppna ett bankkonto på en bank som finns på Malta, där du kan få din lön inbetalad. Det krävs pass, bostadsbevis från Malta, samt en bankreferens från Sverige.

Registrera dig som resident: Att registrera sig som permanent eller ordinär resident på Malta kan ge ytterligare fördelar, så som lägre skatt, samt billigare el och vatten. Konsultera gärna en advokat om du är osäker på vilken slags residens som passar dig bäst. Mer info finns på gov.mt.

Kanske du vill hyra en lägenhet på Malta?