Precis i början kan man bo på hotell, men om man tänker stanna kvar på Malta så är det rekommenderat att hyra en lägenhet. Här kommer det tips och information om hur det går till att hyra lägenheter på Malta.

Det brukar inte vara svårt att hitta lediga lägenheter, eftersom det är hög omsättning på hyresmarknaden, så beslutet handlar mest om att välja var man vill bo och hur mycket det får kosta. I de flesta fallen så gör man kontrakt på minst 6 månader, men det finns även semesterlägenheter till uthyrning. Du kan räkna med att få betala en månad i deposition, samt en halv månadshyra i avgift till mäklaren om du tar hjälp av en sådan.

Hyra lägenhet

Till skillnad från i Sverige så räknar man endast sovrummen, så om det står att det är en tvåa innebär det 2 sovrum, plus vardagsrum och kök. Lägenheter som man kan hyra brukar dessutom vara möblerade, men det går även att hyra omöblerat. Du bör även känna till koncepten ”ground rent” och ”air space”.

Ground rent: tomten kan ha en annan ägare än bostaden som är byggd på den och i så fall finns det ett särskilt tomträttsavtal, som ger tomtägaren rätten till allt på tomten när avtalet går ut.

Air space: det är helt enkelt luften ovanför byggnaden. Om ”air space” inte ingår så kan ägaren när som helst bygga en ny våning ovanpå din bostad.

Mögel: På grund av den höga luftfuktigheten så är det vanligt med mögel, även i finare lägenheter. Det kan vara smart att inkludera något om eventuellt mögel i kontraktet.

Vintern: På vintern kan det bli riktigt kallt i lägenheterna, så se till att du är förberedd!

Vad kostar det att hyra lägenhet på Malta?

Vad det kostar i hyra beror naturligtvis på många andra faktorer, så som läget, kvaliteten och storleken på lägenheten. Vill du bo mitt i en stad, mer lantligt eller nära till stranden? Det är många svenskar som jobbar för svenska företag på Malta och en del av dem bor i kollektiv, så det finns möjlighet att endast hyra ett rum om man vill hålla det så billigt som möjligt. Valletta, Sliema och St. Julians är några av de större, mer populära orterna, men det finns många fler spännande platser på Malta.

Att hyra en lägenhet centralt i en av de populära orterna kan kosta en hel del i jämförelse med en lite mer avlägsen plats (dock inte jättelångt bort). Räkna med att du får betala €600-700 i hyra i månaden för en liten lägenhet i stadskärnan, men kanske kan hitta en för endast €400 en bit bort. Titta på uthyrningssidor på nätet och kontakta en pålitlig mäklare, så kan du får hjälp att hitta rätt.

Om du behöver finansiera resan till och boendet på Malta så rekommenderar vi ett besök hos lumab.se där du hittar mycket matnyttig information.